facebook

»

»

»

Pieczarka. Uprawa intensywna

Pieczarka. Uprawa intensywna

Kod produktu: flc20000
flc20000
Cena brutto:40.49 PLN
Ilość:egz.
Ocena:
0.00 (0 głosów)
Udostępnij:
Rodzaj towaru:Książka
PorównajDodaj do przechowalniZapytaj o produkt
Poleć znajomemuWydrukuj

Pieczarka
Uprawa intensywna

AutorNikodem Sakson
WydawcaPWRiL (Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne)
Wydanie Poznań 2013
Stron200
Format145 x 205 mm
Oprawamiękka
ISBN978-83-09-01154-5
Cena katalogowa44,99

oszczędzasz
10%

Cena dla Ciebie 35,90 zł

oszczędzasz
9,09

W latach lat 2010-2012 produkcja pieczarki w Polsce ustabilizowała się i wynosi 265-275 tys. t rocznie. Polska jest największym producentem pieczarki w Europie i największym eksporterem pieczarki na świecie. Polskie pieczarkarstwo upodobniło się do pieczarkarstwa holenderskiego i w obu krajach ma charakter farmerski funkcjonujący w systemie satelitarnym, wykorzystując te same technologie produkcji. Branża osiągnęła swój okres dojrzały. Dalszy rozwój to głównie koncentracja zbytu produkcji oraz towarzyszące jej stosunkowo niewielkie inwestycje w całej branży. Większość pieczarkarni znajduje się w Polsce Wschodniej, gdzie obecnie nie ma równowagi między produkcją pieczarki a produkcją podłoża. Tam także znajdują się duże pieczarkarnie, które będą dążyły do zamknięcia cyklu produkcyjnego w jednym przedsiębiorstwie. Niezaprzeczalną szansą rozwojową powinny być innowacje - nowe technologie produkcji. Czy będą one rozwijane i wdrażane, to pokaże przyszłość.
Ze wstępu

Spis treści

Wstęp
Ekonomiczne aspekty produkcji pieczarek
Producent pieczarek jako przedsiębiorca
Produkcja pieczarek to produkcja żywności
Co warto wiedzieć o pieczarce ijej intensywnej produkcji
Wyposażenie pieczarkarni
Wymagania konstrukcyjne nowoczesnych pieczarkarni
Kontrola mikroklimatu
Z komputerem do HACCP (tekst sponsorowany firmy LAB-EL)
Dlaczego "komputer"?
jak działa klimatyzacja?
Monitoring w transporcie?
Dlaczego urządzenia krajowe?
Wyposażenie do prowadzenia uprawy i zbioru pieczarek
Maszyny i urządzenia do mechanicznego załadunku podtoża i okrywy
Surowce do produkcji
Grzybnia
Grupy ras heterozyjnych pieczarki
Zasady doboru ras grzybni
Podłoże i jego produkcja w Polsce
Produkcja podłoża
Podłoże
Dodatki
Okrywa
W produkcji pieczarek na rynek świeży
W produkcji pieczarek na surowiec dla przemysłu przetwórczego
Samodzielne wykonanie okrywy
Okrywy z zakupu
Kaking i grzybnia do okrywy
Zalety i ograniczenia przy stosowaniu kakingu
Jakość pieczarek na rynek świeży i dla przetwórstwa
Czynniki decydujące o uzyskaniu oczekiwanych efektów jakościowych
Uregulowania dotyczące jakości pieczarek
Norma dla pieczarek uprawnych Agaricus kod KN
Programowanie uprawy
Przebieg uprawy
Prowadzenie kart technologicznych
Nakładanie podłoża i postępowanie do momentu
nałożenia okrywy
Podłoże fazy II w kostkach nakładane ręcznie
Podłoże fazy II nakładane mechanicznie
Podłoże fazy III w kostkach nakładane ręcznie
Podłoże fazy III nakładane mechanicznie
Przerastanie okrywy
Sposoby przerastania okrywy
Nakładanie i przerastanie okrywy z kakingiem
Podlewanie okrywy bez wprowadzania wody do podłoża
Podlewanie z wprowadzaniem wody do podłoża
Sposoby wlewania wody do podłoża
Nakładanie i przerastanie okrywy bez kakingu
Dodatkowe zabiegi pozwalające na utrzymanie schematu uprawy - mulczowanie i powierzchniowe stosowanie grzybni do okrywy
Regulowanie liczby i tempa wiązania zawiązków (szok) pieczarki ras heterozyjnych
Ocena tempa pojawiania się grzybni, ustalenie rodzaju szoku i momentu jego rozpoczęcia
Szok łagodny
Szok gwałtowny
Szok w uprawie pieczarek dla przetwórstwa
Wzrost owocników
Wzrost zawiązków
Zasady utrzymania mikroklimatu w hali uprawowej w okresie owocowania i zbioru
Podlewanie
Podlewanie kolejnych rzutów
Prowadzenie poszczególnych rzutów
Prowadzenie pierwszego rzutu
Prowadzenie drugiego rzutu
Prowadzenie trzeciego rzutu
Prowadzenie rzutu czwartego i pozostałych
Analiza pojawiających się problemów uprawowych
Zbiór i przygotowanie do sprzedaży
Zbiór selektywny
Zbiór selektywny uproszczony
Ocena uzyskanych wyników
Podstawowe choroby i szkodniki oraz ich związek z warunkami uprawy
Zasady higieny
Choroby
Choroby grzybowe występujące w podłożu
Gipsówka brunatna
Gipsówka biała
Gipsówka różowa
Czernidlaki
Fałszywa trufla
Zielone pleśnie
Zagnicia podłoża na styku z okrywą
Biała zgnilizna
Sucha zgnilizna
Daktylium
Choroby bakteryjne
Rdzawa i bakteryjna plamistość pieczarek
Jamkowatość
Choroby wirusowe
Inne
Mumia
Bezblaszkowość
Powolny wzrost - utrata wigoru
Mufloniastość
Deformacje owocników
Łzawienie pieczarek
Overlay
Stroma
Łuskowatość
Spękania i czarne nekrozy
Pieniste plamy
Szkodniki
Muchówki
Roztocza
Nicienie
Myszy
Zalecenia ochrony pieczarek
Mycie
Dezynfekcja
Dezynfekcja chemiczna
Problem z posadzką
Preparaty chemiczne zalecane do ochrony pieczarki
Lista preparatów do dezynfekcji i ich substancji czynnych
Preparaty znajdujących się w zaleceniach na rok -
Pestycydy dopuszczone do stosowania w uprawie pieczarki
Zapobieganie białej i suchej zgniliźnie
Po pojawieniu się objawów rdzawej plamistości
Muchówki
Zwalczanie myszy
Przygotowanie pieczarkarni do nowej uprawy
Dezynfekcja termiczna
Dezynfekcja chemiczna
Dodaj własną opinię
Ocena:
Ocena: 0.00 (0 głosów)
Opinia:
Podpis: